31 Ocak 2015 Cumartesi

MATLAB - 4.Matrisler-1

MATLAB - 4.Matrisler-1
Matris Nedir?


   Matematikte satırlar ve sütunlar halinde sıralanmış, sayıların, sembollerin veya ifadelerin oluşturduğu dikdörtgensel diziye matris (dizey) denir. Matrisdeki her bir ögeye eleman adı verilir. Yataydaki elemanların oluşturduğu sıra satır, dikeydeki elemanların oluşturduğu sıra sütun olarak adlandırılır.
Bir matrisin boyutu içerdiği satır ve sütun sayıları ile belirtilir. (m) satırlık ve (n) sütunluk bir matris, m x n veya m'ye n'lik olarak isimlendirilir. Aşağıda 3 x 2 bir matris görülmektedir:


C:\Users\ozi\Desktop\MatrisSatırSütun.jpg


Not: A, m x n bir matris olmak üzere matematikteki gösterim şekli A = [aij]mxn olarak ifade edilir. Burada köşegenler arasındaki (a) matris elemanını, i ve j harfleri ise sırasıyla bu elemanın hangi satır ve hangi sütunda bulunduğunu belirtir.


Eğer bir matris tek bir satırdan oluşuyorsa bu matrise satır vektörü, tek bir sütundan oluşuyor ise sütun vektörü denir (vektörler tek boyutlu matrisler olarak düşünülebilir). Eşit sayıda satır ve sütuna sahip matrise ise kare matris denir.
MATLAB'de matris oluşturmak için birden fazla yol mevcuttur. İlk olarak yukarıda görüldüğü şekilde bir matris ifade edilebilir. İkinci olarak satırların sonuna noktalı virgül konularak ve üçüncü bir yol olarak da tek tek matris elemanlarını girerek gösterilebilir.

1.Yol: [-5 10 Köşeli parantez açılıp matrisin ilk satırı yazıldıktan sonra
  1 -7     'Enter' tuşu ile alt satırlara geçilir ve son olarak köşeli paran-
8.2 16]   tez ile matris yazımı sonlandırılır.

2.Yol: [-5 10; 1 -7; 8.2 16]     Köşeli parantez açılıp matrisin ilk satırı yazıldıktan sonra noktalı virgül (;) konularak matrisin sonraki satırlarının yazılımı gerçekleştirilir ve son olarak köşeli parantez ile matris yazımı sonlandırılır.

3.Yol: (1,1) = -5; (1,2) = 10; (2,1) = 1; (2,2) = -7; (3,1) = 8.2; (3,2) = 16 Bu yöntemde matrisin elemanları tek tek atanarak matris oluşturulur. Burada elemanlar arasında noktalı virgül kullanmak zorunlu değildir ancak daha sade bir görünümde sonuç görüntülenir. Aksi halde aralara virgül konulur ya da bir eleman girilip 'Enter' tuşuna basılır diğeri girilirse matrisin oluşumu sırasındaki tüm basamaklar gözlenir.


Not: 3.Yol'da parantezlerin başında bir matris adı bulunmalıdır (Örneğin; A(1,1) = -5). Diğer yöntemlerde (1. ve 2. yol) bir matris adı yazılmazsa sonuç 'ans' değişkenine atanır. Ayrıca 1. ve 2. matris tanımlamalarında matris elemanları arasında boşluk ya da virgül (,) bulunmalıdır. Buradaki örneklerde elemanlar arasında boşluk bırakılmıştır.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KompleksSayi.JPG


Vektör oluşturmak için mevcut yollardan biri başlangıç_değeri : artım_miktarı : bitiş_değeri şeklindeki yazımdır.


Not: Artım miktarı girilmez ise otomatik olarak bir (1) kabul edilir.


Bir diğeri ise 'linspace' komutudur. Bu komut ile belirtilen başlangıç ve bitiş değerleri arasında eşit artımlı bir vektör oluşturulur. Parametreleri şu şekildedir: linspace(başlangıç_değeri:bitiş değeri:toplam_eleman_sayısı).
Not: Toplam eleman sayısı girilmez ise otomatik olarak yüz (100) kabul edilir.

C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\ConjRealImag.JPG


linspace komutuna benzer bir diğer komut ise 'logspace' komutudur. Burada artım miktarı logaritmiktir. Başlangıç ve bitiş değerleri ise on (10) tabanındadır. Yani logspace(1,5,6) şeklinde yazılırsa başlangıç değeri 101, bitiş değeri ise 105'tir.


Not: Toplam eleman sayısı girilmez ise otomatik olarak elli (50) kabul edilir.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\AbsAngle.JPG


MATLAB'de Özel Matris Tanımlamaları


Tüm elemanları bir (1) olan matris tanımlamak için 'ones(satır_sayısı,sütun_sayısı)', sıfır (0) olan matris için 'zeros(satır_sayısı,sütun_sayısı)' komutu kullanılır.

C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KarmasikIslemler.JPG


Not: Satır ve sütun sayısı yerine tek bir sayı girilirse (ones(3), zeros(4) gibi) satır ve sütun sayısı birbirine eşit kare matris oluşur.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KarmasikIslemler.JPG


Matrisin sol üst köşesinden sağ alt köşesine giden köşegene asal köşegen denir. MATLAB' de 'diag(köşegene_yerleştirilecek_sayı_dizisi)' komutu kullanılarak asal köşegen elemanları belirli bir matris oluşturulabilir (Diğer tüm elemanları sıfırdır. Bu şekildeki matrislere (genellikle kare matris) köşegen matris denir). Bunun için köşegene yerleştirilecek sayılar ya önceden vektör olarak tanımlanır sonra diag komutu kullanılır ya da diag komutu içerisinde vektör tanımlanır. Oluşan matris vektörün uzunluğuna eş satır ve sütun sayısına sahip bir kare matristir.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KarmasikIslemler.JPG


Eğer bir kare matrisin asal köşegen üzerindeki elemanları bir (1), diğer tüm elemanları sıfır (0) ise bu matrise birim matris denir. MATLAB'de birim matris oluşturmak için 'eye(matris_boyutu)' komutu kullanılır.


Not: Ayrıca bu komut 'eye(satır_sayısı,sütun_sayısı)' şeklinde kullanılarak asal köşegen üzerindeki elemanları bir (1), diğer tüm elemanları sıfır (0) olan matrisleri oluşturmak için de kullanılabilir.

C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KarmasikIslemler.JPG


Elemanları sıfır (0) ile bir (1) arasında değişen rastgele elemanlardan oluşan bir matris tanımlamak için 'rand(satır_sayısı,sütun_sayısı)' komutu, elemanları eksi bir (-1) ile bir (1) arasında değişen rastgele elemanlardan oluşan bir matris tanımlamak için 'rands(satır_sayısı,sütun_sayısı)' komutu kullanılır.


Not: rand komutunda satır ve sütun sayısı yerine tek bir sayı girilirse, satır ve sütun sayısı birbirine eşit kare matris oluşur.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KarmasikIslemler.JPG


Yararlanılan Kaynaklar

20 Ocak 2015 Salı

MATLAB - 3.Karmaşık Sayılar

MATLAB - 3.Karmaşık Sayılar
Karmaşık Sayı İşlemleri


   Karmaşık sayı, a ve b reel sayı ve i, i2 = -1 eşitliğini sağlayan sanal birim olmak üzere a + bi formunda gösterilen sayıdır. Burada 'i' birimini içeren kısma karmaşık sayının sanal kısmı toplamın diğer tarafına ise karmaşık sayının reel kısmı denir. Bu sayıları MATLAB'de göstermek için sanal birim olarak i veya j harfleri kullanılabilir. Bu harflere hiçbir değer ataması yapılmamışsa i ve j 0 + 1i'yi gösterir. Eğer değer ataması yapılmışsa bu harflerde atanan değerler gözlenecektir.


Not: Atama yapılması bu harflerin karmaşık sayı yazmak için kullanılmasını engellemez.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KompleksSayi.JPG


a + bi karmaşık sayısının eşleniği a - bi olarak ifade edilir ve MATLAB'de bunu elde etmek için 'conj' komutu kullanılır.
Karmaşık sayının reel kısmını elde etmek için 'real', sanal kısmını elde etmek için 'imag' komutu kullanılır.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\ConjRealImag.JPG


Karmaşık düzlem üzerinde tanımlı bir P noktasını ifade etmek için x ve y koordinat değerleri kullanabileceği gibi bu P noktasının, koordinat sisteminin merkezine (O noktası) olan uzaklığı (Bu uzaklık karmaşık sayının mutlak değerini ifade eder (a ve b'nin kareleri toplamının karekökü).) ve OP doğru parçasının pozitif reel eksenle yaptığı açı bilgileri de kullanılabilir. Bu da kutupsal gösterim biçimini ortaya çıkartır.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Complex_number_illustration_modarg.svg/183px-Complex_number_illustration_modarg.svg.png              C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\Polar.JPG

MATLAB'de ise bir karmaşık sayının mutlağı (r) için 'abs', yatayla yapılan açı (ϕ) için ise 'angle' komutu kullanılır.


Not: Buradaki açının radyan cinsinden olduğu unutulmamalıdır.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\AbsAngle.JPG


Not: Karmaşık sayılar değişkenlere atanarak matematiksel işlemlere tabi tutulabilirler.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\3.Karmaşık Sayılar\KarmasikIslemler.JPG


Yararlanılan Kaynaklar

16 Ocak 2015 Cuma

MATLAB - 2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler

MATLAB - 2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler
Değişkenlere Değer Atama


  MATLAB'de değişkenlere değer atamak için değişken_adı = atanacak_değer yolu izlenir.


MATLAB Arayüzü


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler\DegerAtama.JPG


Not: Eğer komut satırından sonra noktalı virgül (;) konulmazsa yapılan işlem bir alt satırda görülür.


Not: Eğer değişken kullanılmadan bir işlem gerçekleştirilirse sonuç 'ans' adındaki değişkene MATLAB tarafından atanır.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler\AnsDegisken.JPG


Değişkenlerde kullanılan harflerin büyük veya küçük olması farklı değişkenleri ifade eder, yani 'd' ile 'D' ya da 'deger' ile 'deGer' aynı değişken değildir.
Değişkenler hakkında bilgi edinmek için farklı komutlar bulunmaktadır. 'who' komutu tanımlanan değişkenlerin isimlerini gösterir. 'whos' komutu ise tanımlanan değişkenlerin boyutu ve hafızada kapladığı alan hakkında bilgi verir.

C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler\WhoWhos.JPG


Tanımlanan değişkenler hafızadan silinmek istenirse 'clear' komutu kullanılır.
Not: Komut satırını temizlemek için 'clc' komutu kullanılır. Burada bu komutun sadece tanımlanan değişkenler ile yapılan işlemleri komut penceresinden silmekte olduğu ve bu değişkenleri hafızadan silmediği unutulmamalıdır.


Temel Matematiksel İşlemler


MATLAB bir hesap makinesi gibi matematiksel işlemler yapmak için kullanılabilir.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler\TemelMatematiksel.JPG


Gerçekleştirilen işlemler neticesinde elde edilen sonuçlar farklı formatlarda gözlenebilir. Bunun için aşağıdaki yollardan biri komut satırına girilerek (komutlar işlem yapılmadan önce veya işlem yapıldıysa komut girildikten sonra tekrar gözlenmek istenen değişkenin ismi girilmeli) izlenebilir.
  • format short ya da format: Ondalık kısımda 4 rakam bulunur. (Varsayılan)
  • format long: Ondalık kısımda 15 rakam bulunur.
  • format bank: Ondalık kısımda 2 rakam bulunur.
  • format rational ya da format rat: Sonuç rasyonel olarak gösterilir.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler\Format.JPG


MATLAB ile trigonometrik, üssel, logoritmik, köklü hesaplamalar da yapılabilir.
  • sin: Girilen değerin sinüsünü hesaplar.
  • cos: Girilen değerin kosinüsünü hesaplar.
  • tan: Girilen değerin tanjantını hesaplar.
  • cot: Girilen değerin kotanjantını hesaplar.
  • asin, acos, atan, acot: Sırasıyla sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjantın tersini hesaplar.
  • exp: e üzeri sayı ifadesini hesaplar. (e = 2.71)
  • log: e tabanında logaritma hesaplar.
  • log10: 10 tabanında logaritma hesaplar.
  • sqrt: Girilen sayının karekökünü hesaplar.
  • abs: Girilen sayının mutlak değerini hesaplar.


C:\Users\OsmanTahir\Documents\Ders Notları\Genel\Blog\MATLAB\2.Değişkenler ve Temel Matematiksel İşlemler\TrigonotmetriLogÜs.JPG


Not: Trigonometrik komutlar açı değerini radyan olarak yorumlar. Bu nedenle açı derece cinsinden isteniyorsa gerekli hesaplamayı yapmak gerekir. (derece / 180 = radyan / pi)
Yararlanılan Kaynaklar